Mens en zingeving

WHAT IF GOD WAS ONE OF US? - JOAN OSBOURNE

In de les kregen we dit liedje te horen en moesten we nadenken over de verschillende vragen die hierin aan bod komen. Zo had je de vraag hoe God eruit zou zien moesten we zijn gezicht zien, welke vraag we zouden stellen indien we 1 kunnen vragen en nog veel meer. Het antwoord op deze vragen is vooral persoonlijk en kunnen nu anders zijn dan 10 jaar later.  Zo kun je jezelf ook de vraag stellen: Geloof ik? Indien ja, waarin? Zelf geloof ik wel dat er iets is, maar ik kan niet zeggen wie het is. Vroeger was ik er van overtuigd dat er een God bestond waardoor alles ontstaan is. Maar hoe ouder je wordt en hoe meer je leert, hoe meer je hierbij stil gaat staan en over het ontstaan van de wereld gaat nadenken. Is de aarde niet eerder ontstaan door een oerknal? Is een mens gemaakt uit een rib? En hoe is de eerste mens dan op de wereld gekomen?  Het zijn allemaal vragen die in je opkomen en elke godsdienst zal hier waarschijnlijk een ander antwoord op geven. Voor mij telt het niet waarin je gelooft, of je nu christen bent of eerder moslim. 

STEF BOS - WAT HET OOK IS
Dit liedje van Stef Bos gaat over hoe hij zich voelt in het leven. Waaruit alles in het leven bestaat. Hij geeft weer waarin hij gelooft of waarin iemand anders gelooft en dat dit voor iedereen anders is. Daarom verwijst hij ook naar “ze noemen het hemel, huis, …”. 
De ene ziet de wereld rooskleurig, de andere denkt eerder zwart-wit. Ik denk dat hij hier vooral praat over een persoon in zijn leven die veel voor hem betekent. 

Als ik aan de titel denk 'Wat het ook is', dan is dit eerder iets wat in mij opkomt als ik aan God denk. Je krijgt een bepaald beeld maar niemand kan je ooit zeggen hoe die persoon eruit zag. Je kan je de vraag stellen 'Wat God ook is?' en niemand zal er een antwoord op weten.


WAT IS VOOR MIJ 'GELUK'? 

Als men aan mij de vraag de stellen, wat voor mij ‘geluk’, is het moeilijk om dit allemaal op te noemen. De belangrijkste mensen in mijn leven zijn mijn vrienden en familie en die zorgen er ook voor dat ik geluk ervaar.  Geluk ervaar ik ook wanneer alles in het leven goed verloopt en je tegenslagen ondervindt. Ook wanneer je gezond bent en niemand in je naaste omgeving een ziekte heeft. Ik vind het belangrijk dat je weet op wie je kunt rekenen als je problemen hebt, het maakt mij dan ook gelukkig als ik zie dat ik mensen om me heen heb. Wanneer ik ’s avonds thuis kom, en het gevoel  heb dat ik een goede daad heb verricht, ervaar ik geluk.

SITUERING BINNEN DE PKG-SCHAAL (POST-KRITISCHE GELOOFSSCHAAL)


Als je kijkt naar de resultaten van deze schaal, kan je zien dat ik eerder objectivistisch ben en letterlijk geloof. Hierbij wordt verstaan dat men gelooft in een een persoonlijke God. Wanneer ik die resultaten zien, klopt dit niet echt bij mij. Ik geloof wel dat er een God is, maar ik ga niet alles gaan geloven wat er in de Bijbel staat. Wanneer ik iets lees, ga ik er toch eerst eens over nadenken dan het letterlijk te gaan geloven. 
Wel kan je zien bij letterlijk ongeloof, de externe kritiek, dat dit bij mij een heel stuk kleiner is, dit wil zeggen dat je niet gelooft dat er een God is en eerder het wetenschappelijke geloofd. Hiermee ga ik akkoord dat dit voor een gedeelte bij mij aanwezig is. Zoals ik eerder zei, ik ga toch belang hechten aan het wetenschappelijke om te zien als iets juist is of niet.
Het volgende stuk is het symbolisch ongeloof of relativisme. Hierbij gelooft met niet dat er een God is, maar men koestert er ook geen positieve of negatieve gevoelens voor. Uitspraken worden volgens het relativisme bepaald door de tijd waarin ze geformuleerd zijn, dit is hoort dan wel eerder bij mij, net als het feit dat niemand weet als alles wat in de Bijbel vermeld staat, correct is.
Het laatste gedeelte is het symbolische geloof, dit wil zeggen dat geloven eerder als een zoektocht gezien wordt en dat een interpretatie van de Bijbel noodzakelijk is, er wordt naar een diepere waarheid in de teksten gezocht. Ook dit klopt gedeeltelijk, en heb ik al even kort vermeld.


EEN IETSIST VALT ZIJN GELOOF AAN

Toen ik deze tekst begon te lezen, dacht ik direct er zijn zeker nog mensen die zo denken. In het middelbaar hadden we in de les godsdienst een discussie betreffende geloven in God. Er waren veel klasgenoten die zeiden dat ze wel geloven dat er iets is na de dood en dat er misschien wel meer is tussen de hemel en de aarde. Ze hebben het eerder moeilijk om te geloven dat er een God is.

Ik kan geloven dat er veel mensen hier niet echt akkoord mee gaan en dat hier ook veel reactie op volgt. Er wordt in de tekst vermeld dat een ietsist geen feestdagen viert, maar ik denk dat dit tegenwoordig heel moeilijk is om dat niet te kunnen doen. Ik kan mij eerlijk gezegd geen enkel persoon voorstellen die geen Kerstmis viert. Tegenwoordig is dat een echte traditie geworden en denkt men niet echt meer aan het verhaal dat erachter schuil houdt. Het verhaal dat Jezus geboren wordt telt niet meer. Er zijn ook  niet veel mensen meer die nog naar de middernachtmis gaan, ik vraag mij zelfs af of er in mijn woonplaats nog een dergelijke viering is.

Aan de andere kant vind ik het wel goed, dat deze persoon er voor uitkomt en daarmee ook via de media het eens duidelijk maakt. Er zijn zoveel mensen die met hetzelfde kampen maar daar misschien te bang voor zijn om zich zo te uiten.
Zelf kan ik zeggen dat ik geloof, maar ik geloof niet op dezelfde manier zoals een ietsist dat doet. Iedereen bepaalt zijn leven zoals hij/zij dit wilt en in dit geval komt deze persoon er duidelijk voor uit op het vlak van geloven.

Om zelf de tekst eens te lezen, gelieve op ietsist te klikken. Ietsist

MAAR WIE IS GOD?


Ik vind het goed dat er zo’n website bestaat voor kinderen die dergelijke vragen al gesteld hebben, maar waar veel mensen geen antwoord op zullen weten. Aan de hand van deze website kan je proberen om de vraag van het kind wat duidelijker te maken. Het zal ook belangrijk zijn om een kind duidelijk te maken dat je niet weet wat het juiste antwoord is. Niemand kan dit namelijk weten, geen enkel antwoord is fout of juist.

Ik denk dat deze website ook kan helpen om te oordelen wat zin geeft aan je leven. Wat is er belangrijk voor mij? Wat heb ik allemaal nodig om gelukkig te zijn? Wanneer je op een bepaalde vraag klikt, kan je ook bij artikels terecht komen. Zo zie je ook dat er telkens vanuit een algemene situatie gestart wordt, van daaruit wordt dan de link met God en Jezus gemaakt.

Ook is deze website een goede site voor leerkrachten om bepaalde aspecten van godsdienst aan te bieden. Zo zitten er werkbladen, verwerkingsbladeren en video’s in verwerkt.





1 opmerking:

  1. Net als jou ben ik objectivistisch en geloof ik letterlijk.
    Mooie pagina met interessant materiaal!
    JV

    BeantwoordenVerwijderen